Acció Cultural celebra amb una multitudinària manifestació l’inici del canvi al País Valencià



Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha celebrat una multitudinària manifestació a València per a commemorar la diada del 25 d’abril amb el lema “Comença el futur”. L’entitat ha fet una crida a l’esperança i la il·lusió, però també a aprendre les lliçons del passat, perquè els responsables d’un model social, econòmic i cultural fracassat no representen el futur ni la solució, sinó que són part del problema.  

Deixem enrera 24 anys de corrupció, d’autoritarisme i de persecució de la llengua i la cultura. El futur es diu transparència, es diu diàleg, es diu cultura, es diu participació, es diu arc mediterrani, es diu ràdio i televisió valenciana i TV3, es diu llengua. Perquè la cultura no és un luxe, sinó que forma part d’un model social i econòmic de futur que aposta per la formació i la qualitat. 

Amb la seua participació en la manifestació de la diada, milers i milers de valencians han fet visible el canvi de cicle que avui ha començat, i han expressat el seu suport a eixa aposta que fa Acció Cultural per recuperar la dignitat i l’autoestima dels valencians. En aquest sentit, el document de política lingüística que ACPV ha preparat junt amb les universitats públiques valencianes ofereix una proposta positiva, possible i amb un fort aval acadèmic per fer possible que cap valencià o valenciana siga discriminat per raons de llengua, i és el full de ruta per a que una nova majoria parlamentària puga, a partir de maig, iniciar una nova etapa, amb el suport de la nostra entitat i de les universitats. 

La manifestació l’ha obert una pancarta amb el lema “Per la llengua i la cultura” en la que hi havia una representació de la Junta Directiva d’ACPV (amb Eliseu Climent, Ferran Suay, Tomàs Llopis i Toni Gisbert), els presidents de la Societat Coral El Micalet i Escola Valenciana, els portaveus de Salvem el Cabanyal, Ca Revolta i ACICOM, i Jordi Bosch, membre de la Junta Directiva d’Òmnium Cultural. 

D’altra banda, en l’acte final de la manifestació, Acció Cultural ha enviat una salutació a Obra Cultural Balear (que junt amb ACPV i Òmnium forma la Federació Llull, una federació de tres associacions culturals que juntes sumen la xarxa associativa més nombrosa i amb implantació territorial en tot l’àmbit lingüístic), que avui mateix celebrava la Diada per la Llengua a Mallorca. Els actors Francesc Alegre i Marina Alegre han conduit l’acte final de la manifestació, i la Crida Cívica pel 25 d’Abril ha estat llegida per tres joves, com a símbol del futur que avui comença: Maria Deltell i Mercè Salelles, de Joves d’ACPV, i Laura Peris, del BEA (Bloc d’Estudiants Agermanats). L’acte ha finalitzat amb l’actuació de les muixerangues de València, d’Alacant i de Carlet, i de muixeranguers de tot el País Valencià, i diverses colles de dolçaines i tabals.